Bioklinika

Természetgyógyászati központ

06 62 471-541

6723 Szeged Rózsa u. 4

  Manuálterápia - csontkovácsolás.
    Hogy helyreáljon az élet.

  Íriszdiagnosztika - állapotfelmérés!

  Fájdalommentes , gyors és pontos ,megállapíthatók vele a jelenlegi , a múltbéli és a jövőben várható betegségek.

  Fülakupunktúra
Gyors reakciót vált ki.könnyen hozzáférhető,kevés mellékhatása van.

Gyógymasszázs
Kiegészítő részét képezi a manuál terápiás beavatkozásoknak, mivel segíti az izmok és ínszalagok ellazulását.


Életmódtanácsadó
Az életmódváltás talán a legbonyolultabb de egyben a legeredményesebb reformok egyike!

  Köpölyözés

  Méregtelenítés - immunerősítés.

Íriszdiagnosztika

Az írisz, vagyis a szívárványhártya az emberi szervezet legérzékenyebb része. Ezért az örökletes tényezők, belső szervi megbetegedések, toxikus anyagok, stresszhelyzetek különböző nyomokat, jeleket hagynak rajta. 
A magyar származású orvos, Péczeli Ignác nevéhez fűződik az első írisztérkép felvázolása, melynek alapján mintegy óraszámlapon a szervek és szervrendszerek óra-percnek vannak megfeleltetve. 
A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy :
-   megállapíthatók vele a jelenlegi-, a múltbéli és a jövőben várható betegségek, 
-   öröklött (genetikai) hajlamokról informál, 
-   idegrendszerének teherbírását méri fel, 
-   megmutatja, hogy melyik szerv-, szervrendszer hajlamos daganatképződésre, 
-   rövid ideig tart és fájdalommentes, 
-   betegségmegelőzésben fontos szerepet játszik.


Az íris egy gyűrű alakú struktúra.

A gyűrűk, amik mintha egy vízbedobott kő körül alakulnának ki és a pupillától az írisz külső oldaláig húzódnak - 3 részre oszthatók. A belső gyűrű tere a gyomor és vastagbél munkáját tükrözi. A középső – a hasnyálmirigy, szív, epehólyag, mellékvese, agyalapi mirigy, vegetatív idegrendszer, hasüregi vér- és nyirokerek, valamint az izmok, inak, ínszalagok és csontok állapotát mutatják. Végül, a külső övezetben lehet megítélni a máj, a lép, vese, nyirok, a tüdő, az orr, a torok és a száj, húgycső, végbél, nemi szervek vagy a bőr állapotát. Így a jobb szem felel meg a jobb oldalon elhelyezkedett szervekért, a bal szem a bal oldalon elhelyezkedőkért.

Az öndiagnosztika nem javasolt, mivel egyes szervek és szervrendszerek mindössze fél milliméteres távolságra vannak egymástól a szivárványhártyán. Így tapasztalt íriszdiagnoszta kell ahhoz, hogy differenciálja a különböző „foltok”, „lakunák” helyét.
Szemünk, mint az anyag: a hosszanti és keresztirányú szálak összefonódásából áll. Az íriszdiagnoszták így is hívják, hogy „selyem”, „len”, stb. szövésű.

"Selyem" típusú íriszt - puha, egyenes, sűrűn átszőtt szálak alkotják, amik a pupillától egyenletes sugarakban ábrázolódnak. Az ilyen íriszű ember irígylésre méltó! Ő fizikailag erős, energikus és képes ellenállni a betegségeknek. Szivárványhártyán keresztül nem csak az egészségi állapotot lehet megítélni, hanem az ember természetét is. Így a "selyem" íriszű emberre az odaadás, munkabírás, de a makacsság és érzéketlenség is jellemző lehet.

A „ len” típusú írisz több részből áll, esetleg hullámos, de még mindig meglehetősen egyenletes szálú. Akinek „len” típusú írisze van, az hajlamosabb a betegségek kialakulására, sebezhető mind fizikailag, mind érzelmileg. Az ilyen ember érzékenyebb, mint a „selyem” típusú, mert nagyon empatikus másokkal, de saját magáról sem feledkezik meg.

Egy ritka típusú írisz „gessiani”, melyre a gyér textúra és a szövetbeni nagy különbségek jellemzők. Akinek ilyen írisze van nem büszkélkedhet fizikai erejével, valamint lassú anyagcserére és kötőszöveti gyengeségre lehet következtetni. Ezek az emberek tudják, hogyan kell pihenni és könnyen feldolgozzák a  stresszt. Ritka a "hálószerű" írisz is, csipkére vagy pókhálóra emlékeztet. Ekkor a diagnózis: extrém fizikai gyengeség, idegkimerültség, betegesség.Íriszdiagnosztika - egy viszonylag új vizsgálati módszer.

Első közzététele egybeesett a 20. század elejével. Magyar tudós nevéhez is kapcsolható. Péczeli Ignác, aki gyermekként eltörve egy bagoly lábát arra lett figyelmes, hogy a törött láb oldalán egy fekete csík jelent meg az állat íriszén, ami egyre halványodott a gyógyulási folyamat következtében. Felnőttként tovább vizsgálódva az első írisztérkép is vele azonosítható.

 

A vezető országokban egyre több intézményben tanulmányozzák a szem szivárványhártyáját – az íriszt. Oroszországban az első ilyen laboratórium a Népek Barátsága Egyetem Általános Orvosi karán, Moszkvában létesült E.Sz. Velhover irányításával. Az íriszdiagnosztika alkalmazásával nagy hatékonysággal deríthető fel a gyomorfekély, vesekő és egyéb patológiai elváltozások, mely vizsgálatokat klinikákon, nagy tömegeken végeztek el. Számítógépes programokat szerkesztettek az eredmények feldolgozására.


Viszonylag új módszer, mégis meg kell jegyezni, hogy a története az ősi időkben gyökerezik. Több mint 3 ezer évvel ezelőtt, Indiában és Kínában is a diagnózist az írisz elváltozásai alapján állították fel. Tutankhamen idejében az ősi Egyiptomban is használták ezt a módszert. Az ő udvari papja ismerteti ezt két papirusz tekercsen át, amik hosszabbak 50 m-nél.

A Gizai ásatások során kerültek felszínre és a vatikáni könyvtárban tárolják őket. Ez megemlíti, hogy a papnak sikerült "képeket" gyártani az íriszről speciális fém lemezek és ezüstöt tartalmazó folyadék segítségével. A képek élénk színeket őrznek a mai napig, bár előállításuk titka elveszett. A pap sírboltjában fedeztek fel egy pár lemezt, ami Tutankhamen fáraó íriszét ábrázolta. Ezek azt támasztják alá, hogy az egyiptomi uralkodó egy nagyon beteg ember volt.

A szivárványhártya elnevezése - Iris - a hajnal istennőjének a neve az ókori görögöknél. Azt hitték, hogy reggel az istennő színjátszó köpenyét teríti szét az égbolton. Ennek megfelelően – a naplementék színesek. Innen a neve, egy virág, az írisz. Különböző embereknek más a szemszíne és ezt a melanin nevű festékanyag határozza meg. Az északi lakosoknál, ahol kevés a napsütés az írisz kék és szürke. Az egyenlítőnél élőknek - szinte fekete. Annak ellenére, hogy rengeteg a variációs lehetőség, számuk még mindig korlátozott. Az írisz lehet zöldes árnyalatú, de teljesen zöld szem általában nem létezik. A legendák szerint az ősi egyiptomi királynénak, Kleopátrának smaragdzöld szeme volt. A mai korok szakemberei azt állítják, hogy krónikus szifilisze miatt volt ilyen a szivárványhártyája. Mivel a krónikák szerint egy könnyelmű, kissé komolytalan hölgy volt - ezt a lehetőséget sem lehet kizárni.


Tehát mi a lényege az íriszvizsgálatnak?

A szivárványhártya, amelynek egy lyuk van a közepén -  a pupilla, egy automatikus szabályzású lemezke, melyen keresztül meghatározott fénnyaláb jut el az agyhoz. A fényben összeszűkül, a sötétben kitágul. A szemet az agy, vagyis a központi idegrendszer egyik kivetítőjeként lehet értékelni, amely összeköttetésben van a szervekkel és szervrendszerekkel. Ezeket óra-percnek megfeletetve ábrázolják az írisztérképeken. Hasonlóan a reflexoterápiához, ahol is a talpon, tenyéren, fülkagylón, nyelven szerveink állapotáról nyerhetünk információt.


Azonban a szivárványhártya színe heterogén. Például fel lehet rajta fedezni halvány, pigmentációs foltokat. Ez azt jelenti, hogy a szervezet elsavasodott, ami okozhat ízületi gyulladást, reumát, asztmát vagy gyomorfekélyt. Az elsavasodás kezelése nem túl bonyolult, csak ki kell hagyni az étrendünkből a kenyeret, tejet és a cukrot. Ha az íriszen megjelent pigmentfoltok sötétebbek, mint a fő pigment, itt az ideje, hogy figyelmet fordítsanak az emésztőrendszerre. Ezzel egyébként elkerülhetőek lennének a toxinok (méreganyagok) lerakodásai, gastroenteritis, székrekedés, epehólyag-betegségek. Ezen túlmenően, sötét foltok jelzik a központi idegrendszer megbetegedéseit is.

Pigmentált foltok a szivárványhártyán nem csak szabályos alakúak lehetnek. Például egy kör vagy félkör alakú vonal a szivárványhártyán azt sugallja, hogy a bennünket ért stresszhatások következtében a belső szervek munkája nem tökéletes. Jól látható sugarak a pupilla körül arra figyelmeztetnek, hogy nem működik tökéletesen a vastagbél.

Figyelmet kell fordítania az írisz külső szélére is. Ha az íriszt egy "lemezes" gyűrű - a körkörös diffúz árnyékolás – veszi körül baj lehet a vérképző szervekkel és ekcéma, pikkelysömör, bőrgyulladás okai is lehetnek. Pontok a szemfehérjében, ami az íriszt veszi körül – hajlamot jelentenek az allergiás megbetegedésekre. Az úgynevezett "stresszgyűrű", vagy "idegi feszültség” hordozóját - egy vékony csík szemlélteti a külső széleken -  ami azt jelzi, hogy túlzott fizikai megterhelés, vagy érzelmi szorongás van jelen. A fehér szín az írisz szélénél - a magas koleszterin- és nátriumszint jele, amely az érrendszer károsodását jelöli meg, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Az iridológiai elmélet szerint a természetes és egészséges szem szín csak a barna, kék, és ezek keveréke. Más árnyalatok nem számítanak, bármennyire szépek - biztos jelei a betegségnek. Például,  a zöld szem - egy igazi patológia! Genetikai alapon a zöld írisz  a kék és sárga keveréke – mely tünete egy funkcionális zavar, s legvalószínűbben valamilyen májbetegség.